Up to Date 127 - Terugkijken naar 2022 én vooruit kijken naar 2023

 

Net als ieder jaar kijken wij in deze laatste weken van het jaar even terug op het afgelopen jaar, wat waren de mooie en bijzondere momenten en wat hebben we bereikt? Maar we kijken ook vooruit, wat zijn de plannen en wat staat ons te wachten in het nieuwe jaar? In 2023 vieren wij ons 20-jarig bestaan met een mooi feestje.
 

Traditiegetrouw werken wij tussen kerst en oud en nieuw gewoon door. Alleen maandag 26 december zijn wij niet aanwezig en genieten we van de kerstmaaltijd met onze naasten. Alle andere werkdagen word je bankgarantie, zoals je van ons gewend bent, binnen een werkdag gesteld!

 

Enkele cijfers over 2022

Ons marktaandeel is in 2022 gestegen naar ruim 28%. Dit is een toename van 31% ten opzichte van 2021, wat betekent dat wederom meer adviseurs de weg naar onze service hebben gevonden. Wij berekenen ons marktaandeel op basis van het aantal afgesloten hypotheken op het gebied van aankopen. Oversluitingen en aanpassingen in bestaande hypotheken blijven bij de berekening buiten beschouwing.

Voor wat betreft het gemiddeld garantiebedrag in 2022 zien we een daling sinds mei van dit jaar. Vanaf september ligt het gemiddeld garantiebedrag zelfs lager dan dat in diezelfde maand in 2021. Desondanks ligt het gemiddelde garantiebedrag in 2022 met € 44.327 nog steeds ruim 6% hoger dan het gemiddelde in 2021 (€ 41.464).

 

De gemiddelde looptijd van een bankgarantie ligt in 2022 op 80 dagen, terwijl dit in 2021 82 dagen waren. Ook zien we dat naarmate het garantiebedrag hoger wordt, de gemiddelde looptijd langer is. Bovendien zien we dat in de afgelopen jaren de looptijd eigenlijk steeds langer is geworden, tot dit jaar. Hieruit kunnen we concluderen dat verkopers en kopers steeds eerder anticiperen en de koop rond maken.

 

Aanvragen via HDN

Al in 2021 maakten we het mogelijk je bankgarantieaanvraag via HDN in te dienen via Accelerate. Afgelopen jaar kwam daar de mogelijkheid bij je aanvraag via Elements te laten lopen. In 2021 was het nog een beetje wennen, maar inmiddels is deze aanvraagmethode behoorlijk op stoom gekomen en zien we dat er in 2022 15 keer zoveel HDN aanvragen zijn verwerkt. De wens is er om ook de aanvragen die via Adviesbox ingediend worden, via HDN te laten lopen.

 

De verzekerde bankgarantie

Vanaf februari is het mogelijk om niet alleen voor bestaande bouw, maar ook voor nieuwbouw een verzekerde bankgarantie aan te vragen. Dit stond al langere tijd op ons wensenlijstje. Het percentage gestelde bankgaranties mét verzekering was in 2021 18,5%. Dit is in het afgelopen jaar gestegen naar 24%.

Ben jij nog niet bekend met de verzekerde bankgarantie? Met deze verzekering bied je je klant extra zekerheid. Als na het verlopen van de ontbindende voorwaarden de koop om redenen als overlijden, ernstige ziekten, arbeidsongeschiktheid, onvrijwillige werkloosheid of echtscheiding niet doorgaat en de bankgarantie ingeroepen wordt, dekt de verzekering het volledige garantiebedrag. Meer informatie over de verzekerde bankgarantie vind je in de flyer Nationale Waarborg biedt verzekering op de bankgarantie.

 

Rapportage over jouw advieskantoor

In de maand oktober presenteerden we onze nieuwste ontwikkeling met je. In onze portal vind je de rapportages terug over jouw advieskantoor. Hoeveel bankgaranties heb je in het afgelopen jaar aangevraagd bij Nationale Waarborg en komt dit aantal overeen met voorgaande jaren? Is dit aantal gezakt of juist gegroeid? Deze nieuwe functie wordt inmiddels veelvuldig gebruikt.

Over het totaal aantal gestelde bankgaranties bij Nationale Waarborg kunnen we zeggen dat we in het afgelopen jaar 5% minder hebben gesteld dan in 2021. Toch valt deze daling mee, als je kijkt naar de verwachting vanwege de ontwikkelingen in de huizenmarkt. Als we kijken naar de cijfers van het Kadaster, naar het aantal verkochte woningen in 2022, zien we een daling van 17%* ten opzichte van 2021.

Zie jij deze daling ook terug in de rapportages van jouw kantoor? Die informatie kan je vinden in ons portaal NWB Online. In het hoofdmenu staat een nieuwe oranje knop: Rapportage.

*Cijfers Kadaster januari t/m oktober 2021 t.o.v. januari t/m oktober 2022.

 

Digitaal ondertekenen

Nog een belangrijke wijziging zijn de unieke e-mailadressen voor het digitaal ondertekenen. Het hoe en waarom we deze stap hebben genomen lees je terug in onze nieuwsbrief AANKONDIGING: Uniek e-mailadres nodig bij digitaal ondertekenen.

In de eerste periode van 2023 starten we met deze nieuwe manier van digitaal ondertekenen, waarbij onze digitale collega Marjolijn jouw klant volledig door het proces van digitaal ondertekenen heen helpt. Momenteel loopt daarvoor nog een pilot, maar de eerste resultaten zijn succesvol. Binnenkort meer informatie over deze mooie nieuwe ontwikkeling. In 2022 is 85% van de binnengekomen aanvragen digitaal ondertekend, dit aantal is gelijk gebleven ten opzichte van 2021.

 

Van aanvraag tot bankgarantie

In het afgelopen jaar heeft het ons gemiddeld 90 minuten gekost om een bankgarantie gesteld bij de notaris te krijgen. Dit is vanaf het moment dat de aanvraag bij ons binnen komt, tot het moment dat de bankgarantie gesteld bij de notaris beschikbaar is, inclusief de 60 minuten die elke aanvraag in de wacht staat nadat deze door ons is geaccepteerd (deze tijd is nodig om jou als adviseur de gelegenheid te geven ons te contacten indien de aanvraag toch niet gesteld moet worden). Netto kost het ons dus 30 minuten om een aanvraag na binnenkomst te verwerken.

 

2022 Op naar de top & We duiken er weer in

Dit jaar hadden we een dubbele actie voor Stichting ALS Nederland. Niet alleen fietsten en wandelden we met het team Op naar de Top in Frankrijk de Mont Ventoux op tijdens de Tour du ALS. Op 27 augustus doken we opnieuw het water in van de Loosdrechtse Plassen tijdens ons event We duiken er weer in. De totale opbrengst van de actie over 2022 was maar liefst € 163.500. Wat een enorm bedrag. Iedereen die heeft meegeholpen om dit bedrag bij elkaar te krijgen nogmaals bedankt! Zonder jullie hulp is het allemaal niet mogelijk.

Zijn we nu klaar met al die acties? Nee, want ALS is nog steeds de wereld niet uit. Voor komend jaar zijn alle plannen nog in ontwikkeling. Naar verwachting gaat er weer een team klimmend de berg op en zal er ook weer een zwemevent zijn. Was jij in 2017, 2018 of 2019 aanwezig bij een Swim for Tim diner en wil je dat opnieuw meemaken? Houd hierover alle berichtgeving in de gaten. Meer nieuws volgt snel!

Wil jij ook een steentje bijdrage aan het oplossen van deze verschrikkelijke ziekte? Wil je meer informatie of heb je een vraag? Mail deze naar marketing@nationalewaarborg.nl.

 

Wij hebben een feestje te vieren

Komend jaar hebben wij een leuk feestje te vieren. In 2023 bestaan wij 20 jaar en dat vieren we graag samen met jou. In het nieuwe jaar laten we hierover, met enige regelmaat, wat voorbij komen. We blikken graag met je terug op de afgelopen 20 jaar en laten we je zien wat er allemaal is veranderd rondom de bankgarantie. Maar natuurlijk nog veel meer leuke dingen en maken we er een echt feestje van en hopen we dat je dit met ons wilt vieren!

Voor de komende dagen wensen wij voor iedereen hele fijne feestdagen en een mooi, gezond, maar ook ondernemend 2023.