Up to Date 75 - Nationale Waarborg en MCD

U heeft vast al gelezen over de Mortgage Credit Directive (MCD). Deze nieuwe hypotheekrichtlijn heeft gevolgen voor het hypotheekproces en daarmee ook voor ons aanvraagproces. Wij stellen op dit moment namelijk een bankgarantie wanneer u in het bezit bent van onder andere een geldige hypotheekofferte. Met de MCD komt de traditionele hypotheekofferte te vervallen en betekent een offerte een bindend kredietadvies zonder voorwaarden van de geldverstrekker. 

Daarom stellen wij vanaf nu de bankgarantie zodra u in het bezit bent van een (indicatief) renteaanbod. Hiermee bedoelen wij een aanbod van de geldvertrekker met betrekking tot de rente en de looptijd van de hypotheek. Na aanlevering en beoordeling van de in dit (indicatieve) renteaanbod genoemde stukken kan de geldverstrekker vervolgens een (definitief) hypotheekaanbod doen.

Vanaf deze week zult u in onze formulieren en communicatie daarom ook een wijziging in termen gaan zien. Waar wij voorheen spraken van een geldige hypotheekofferte, spreken wij nu van een (indicatief) renteaanbod. Zodra dit (met de andere op de Verklaring Tussenpersoon genoemde stukken) in uw bezit is, kunt u een bankgarantie bij ons aanvragen. De term finaal akkoord vervangen wij door (definitief) hypotheekaanbod.

Inhoudelijk verandert er dus eigenlijk niets aan onze aanvraagprocedures. Wij verstrekken nog steeds op hetzelfde moment in het hypotheekproces een bankgarantie. Alleen de termen die we in het proces gebruiken, worden aangepast conform de MCD. Omdat nog niet alle geldverstrekkers over zijn op de MCD stellen wij natuurlijk ook nog bankgaranties op basis van een traditionele hypotheekofferte.

Elk einde is een nieuw begin
Nee het is geen grap, vanaf 1 april nemen wij afscheid van onze accountmanager Mark Bosma. Gelukkig hoeven we Mark niet helemaal te missen, want we verwachten hem (en zijn bankgarantieaanvragen) nog regelmatig tegen te komen in zijn nieuwe functie als hypotheekadviseur bij Van Bruggen Adviesgroep. 

Wij bedanken Mark voor zijn enthousiasme en inzet de afgelopen jaren en wensen hem een mooie toekomst als hypotheekadviseur!

Onze accountmanager Jan Rodenburg neemt Mark zijn zaken over.
 
Swim for Tim
Nationale Waarborg zwemt voor Tim. Onze collega Tim heeft ALS en wij willen onze onmacht omzetten in daadkracht. Daarom zwemt een deel van ons team op 11 september mee met de Amsterdam Cityswim om zoveel mogelijk geld op te halen voor de Stichting ALS.

Wij willen € 100.000,- bij elkaar zwemmen. Daarom doneert Nationale Waarborg van 1 januari tot 11 september € 2,50 voor elke gestelde bankgarantie. Maar dan zijn we er nog niet. We hebben uw hulp hard nodig. Help ons die ton bij elkaar te zwemmen door een bedrag te doneren of koop voor € 15,- een Swim for Tim-poster. Met elkaar moet het lukken.

Meer over Tim, de actie, doneren en de tussenstand vindt u op www.swimfortim.nl.

Kopie garantietekst en nota in Nationale Waarborg Online
Wist u al dat u de kopieën van de garantietekst en nota die wij naar de notaris versturen in Nationale Waarborg Online kunt inzien?

Wanneer een aanvraag in uw overzicht de status Gesteld heeft dan hebben wij de bankgarantie gesteld en digitaal klaargezet voor de notaris. Wanneer u nu de betreffende aanvraag opent door erop te klikken, kunt u bij het kopje ‘Status’ de garantietekst en nota downloaden.

Dit is puur ter informatie voor u. De originele stukken zijn beschikbaar gesteld aan de notaris. U hoeft dus niks te doen met deze garantietekst en nota.