Up to Date 99 - Lancering BankGarantieZeker én verlaging tarieven

We kondigden het al eerder aan in onze nieuwsbrief: wij hebben groot nieuws te vertellen! Vanaf 8 november 2021 lanceren wij voorafgaand aan de koop van een woning een bankgarantiecertificaat voor kopen zonder voorbehouden.

Met BankGarantieZeker ontvangt de potentiële koper via de financieel adviseur een certificaat als extra zekerheid dat de bankgarantie wordt gesteld zodra een koopovereenkomst wordt getekend. Nationale Waarborg hoopt hiermee de klant te ondersteunen in het onderhandelingsproces.

BankGarantieZeker kosteloos
Met de BankGarantieZeker wordt de potentiële koper de mogelijkheid geboden voorafgaand aan de ondertekening van de koopovereenkomst, onder minimale voorwaarden, een kosteloze toezegging te krijgen dat een bankgarantie wordt gesteld. Met dit certificaat biedt je als adviseur jouw klant een voorsprong in het onderhandelingsproces. Het certificaat kent een geldigheidstermijn van 14 dagen na afgifte. De potentiële koper geeft de verkoper met dit certificaat vanaf de start van het biedingsproces de zekerheid dat de waarborgsom (10% boetebeding) gedekt is in het geval dat de koper na het verlopen van de drie dagen bedenktijd niet afneemt op de vastgestelde passeerdatum.

Voorwaarden en proces
Het BankGarantieZeker certificaat kan vanaf 8 november via onze website worden aangevraagd. De adviseur vult een beknopt aantal gegevens in en verklaart dat de potentiële koper voldoet aan een aantal voorwaarden, zijnde:

  • Geen zelfstandigen
  • Schoon BKR kredietoverzicht van de (potentiële) kopers
  • Haalbaarheids-/draagkrachttoets in combinatie met de maximaal haalbare hypotheeksom

Het certificaat wordt binnen een dag na aanvraag aan de adviseur gemaild. Deze kan het certificaat overhandigen aan de potentiële koper.

Wordt de koop bezegeld door ondertekening van de koopovereenkomst, dient de adviseur de formele aanvraag in en wordt de bankgarantie binnen een dag definitief gesteld. Ontbindt de koper de koopovereenkomst binnen de drie dagen bedenktijd en is in die periode de bankgarantie gesteld, vervalt de bankgarantie kosteloos, mits de adviseur Nationale Waarborg op de hoogte stelt van de geldige ontbinding.

Nationale Waarborg is in de basis geen voorstander van het kopen zonder voorbehouden, echter de praktijk leert dat dit steeds vaker voorkomt in deze overspannen aankoopmarkt. Wij geloven in de kracht en kennis van het intermediair en we schatten de vakbekwaamheid van de financieel adviseur hoog in. De huidige advieskwaliteit waarderen we met een volgende stap in efficiëntie en zekerheid. Als jij als financieel adviseur hebt berekend dat kopen verantwoord is, bieden wij met de BankGarantieZeker extra houvast voor jouw klant.

Verbeterde voorwaarden
Per 8 november 2021 verbetert Nationale Waarborg ook enkele voorwaarden. Zo vervalt de leeftijdsgrens van 65 jaar voor de verzekerde bankgarantie. Daarnaast wordt het minimumtarief van 225 euro verlaagt naar 100 euro bij het standaard Nationale Waarborg arrangement. Bovendien wordt het bankgarantietarief voor woningen met een koopsom boven het miljoen verlaagt naar 0.9%.

Nationale Waarborg waardeert loyaliteit
Door jarenlange samenwerking met een groot aantal intermediairkantoren is Nationale Waarborg marktleider in bankgaranties. Veel van deze kantoren vraagt op continue basis de bankgaranties bij ons aan. Voor een groot deel van deze groep, die momenteel gebruik maakt van het standaard Nationale Waarborg arrangement, biedt Nationale Waarborg vanaf 1 januari 2022 een speciaal arrangement met diverse voordelen. Dit wordt de kantoren die het betreft voor het eind van dit jaar per post meegedeeld.

Op Hypovak, 4 november 2021, zal het accountteam van Nationale Waarborg aanwezig zijn en geïnteresseerde adviseurs op de stand van Nationale Waarborg kenbaar maken of zij behoren tot deze groep en uitleg geven over de nieuwe arrangementen.