Up to Date 101 - Terugblik 2021 en een glimp van 2022

Met het einde van het jaar in zicht is het goed om nog even terug te blikken op het afgelopen jaar. Op 24 en 31 december wordt er door ons doorgewerkt. Dit doen we in een kleinere bezetting en tot 15 uur, we sluiten dus iets eerder. Toch verwerken we aanvragen die je voor 14 uur indient nog dezelfde dag. Aanvragen ingediend na 14 uur verwerken wij de eerstvolgende werkdag.

 

De cijfers over 2021
In dit afgelopen jaar tikt ons marktaandeel van gestelde bankgaranties bijna de 25% aan. Dit marktaandeel is een afgeleide van de totale hypotheekmarkt betreffende het aantal aankoopacties, exclusief oversluitingen en overige aanpassingen aan bestaande hypotheken. Nationale Waarborg is marktleider in bankgaranties dankzij een jarenlange en duurzame samenwerking met een groot aantal intermediairkantoren. Daar zijn wij ook jou dankbaar voor!

De hoogte van de bankgaranties, of meer specifiek: bankgaranties voor aanvragen van woonpanden boven een miljoen, is flink gestegen. Tot het begin van dit jaar was de aankoop van een woonpand met de waarde van 1 miljoen euro of hoger nog een uitzondering. In Nederland is dit in 2021, door de overspannen huizenmarkt, veel meer een onderwerp geworden. Dat dit zo is lezen we in de media en in de diverse vakrapportages, maar wij vinden het ook terug in onze eigen boeken. In onderstaande tabel is de stijging van het garantiebedrag boven 100.000 euro, in de afgelopen vijf jaar, goed te zien. Bij ons kun je er altijd op rekenen dat een aanvraag voor een bankgarantie boven 1 miljoen euro bijzondere aandacht krijgt en wordt er op acceptatiegebied altijd volgens een vier-ogenprincipe naar de aanvraag gekeken.

Het percentage gestelde bankgaranties mét verzekering, over het totaal door Nationale Waarborg gestelde bankgaranties, is dit jaar gestegen naar 18,5%.
 
Met de verzekerde bankgarantie bied je je klant extra zekerheid. Als na het verlopen van de ontbindende voorwaarden de koop om redenen als overlijden, ernstige ziekten, arbeidsongeschiktheid, onvrijwillige werkloosheid of echtscheiding niet doorgaat en de bankgarantie ingeroepen wordt, dekt de verzekering het volledige garantiebedrag.  Meer informatie over de verzekerde bankgarantie vind je in de flyer ‘Nationale Waarborg biedt verzekering op de bankgarantie’. 

De verzekerde bankgarantie hebben we vernieuwd. Voorheen was het alleen mogelijk een verzekerde bankgarantie aan te vragen voor bestaande bouw. We zien dat er in de markt behoefte is aan een verzekerde bankgarantie voor nieuwbouw. Medio januari is het mogelijk deze bij ons aan te vragen, houdt onze berichtgeving in de gaten. Nog een verbetering die we hebben doorgevoerd is dat de leeftijdsgrens van 65 jaar is vervallen.

Wat is het gemiddelde garantiebedrag geweest in 2021? In het overzicht hieronder laten we de gemiddelde garantiebedragen per maand zien en de stijging per maand ten opzichte van vorig jaar (garantiebedrag is 10% van de koopsom). Het spreekt voor zich dat de stijging van de koopsom in de huizenmarkt ook leidt tot hogere garantiebedragen.

Als we iets verder uitzoomen naar de gemiddelde garantiebedragen vanaf 2018 tot 2021, in onderstaande tabel, is de stijgende lijn duidelijk zichtbaar. Wij zijn heel benieuwd wat het komende jaar ons zal brengen.

Geclaimde bankgaranties
De scherpere acceptatiekaders van geldverstrekkers en de spanningen in de markt hebben niet geleid tot meer claims ten opzichte van andere jaren. Dankzij de goede samenwerking met hypotheekadviseur, geldverstrekkers, banken en het acceptatieteam van Nationale Waarborg heeft de Covid-pandemie slechts in enkele gevallen geleid tot het inroepen van een bankgarantie omdat de hypotheek niet tot stand kwam. Deze getroffenen begeleiden we in dit proces op een zo’n coulant mogelijke manier, waarbij betalingsregelingen soms worden uitgesteld en rente en kostenberekening sowieso niet aan de orde zijn. Wij zijn van mening dat de advieskwaliteit van de met ons samenwerkende kantoren bijzonder hoog is. Wij zijn ook tevreden over het feit dat veel kantoren, juist in deze onzekere tijd, vooraf aan de aanvraag met ons contact opnemen voor vooroverleg. Dat scheelt een hoop ellende achteraf voor de consument. Samen doen we het beter voor de klant.
 
Achter elke ingeroepen bankgarantie schuilt een verhaal. Een aantal van deze verhalen hebben wij geromantiseerd in het boek Schuld en Boete. Voor 2022 hebben we plannen om nieuwe Schuld en Boete verhalen te publiceren.

HDN & Accelerate
Voor ons was het een belangrijke stap dat wij vanaf juli van dit jaar zijn aangesloten op HDN en het mogelijk is om ook in Accelerate een bankgarantie bij ons aan te vragen. Een mooie digitale ontwikkeling waar we zeer tevreden mee zijn en volgend jaar verder uit te gaan bouwen met het toevoegen van diverse pakketten.

Lancering BankGarantieZeker
Per 8 november lanceerden wij BankGarantieZeker. Voor ons is het belangrijk mee te veren met de markt en te kijken of we ons product aan kunnen passen aan de behoefte van de markt. Met BankGarantieZeker wordt de potentiële koper de mogelijkheid geboden voorafgaand aan de ondertekening van de koopovereenkomst, onder minimale voorwaarden, een kosteloze toezegging te krijgen dat een bankgarantie wordt gesteld. Met dit certificaat bied je als adviseur jouw klant een voorsprong in het onderhandelingsproces.
 
Het BankGarantieZeker certificaat is succesvol ontvangen door de markt en wordt door kopers actief ingezet bij de onderhandeling van een koopwoning. Wil je meer weten over BankGarantieZeker of een certificaat aanvragen, dat kan via de website onder producten/bankgarantiezeker.

Nationale Waarborg waardeert loyaliteit
In de tweede week van december hebben we 569 kantoren een verbeterd arrangement aangeboden omdat we loyaliteit en kwaliteit waarderen en geloven in de samenwerking met de financieel adviseur. De druk op de woningmarkt neemt toe en door het gebrek aan beschikbare koopwoningen, wordt een goede samenwerking steeds belangrijker.
 
In het komende jaar gaan wij in het NWB Online portaal rapportages beschikbaar stellen zodat cijfers specifiek voor jouw kantoor inzichtelijk worden.
 
Een andere belangrijke verbetering die we in het komende jaar door willen voeren heeft betrekking op digitaal ondertekenen. Het digitaal ondertekenen van de bankgarantie aanvraag is inmiddels al geruime tijd mogelijk en wordt in ruim 85% van de bankgarantie aanvragen gekozen. Toch blijken er weleens wat onduidelijkheden te zijn rondom het digitaal ondertekenen. Daarom gaan wij een nieuwe klantvriendelijkere en laagdrempeligere manier introduceren. Wil jij ons in het nieuwe jaar helpen om dit goed te testen meld je dan aan via marketing@nationalewaarborg.nl.

We duiken er weer in 2021
De Covid pandemie gooide voor het tweede jaar achtereen behoorlijk roet in het eten waardoor de Amsterdam City Swim niet door kon gaan. Een zware dobber voor iedereen. De missie van Stichting ALS Nederland is door samenwerking zoveel mogelijk geld ophalen om daarmee wetenschappelijk onderzoek te financieren. De Stichting krijgt geen subsidie en is afhankelijk van giften en sponsorgelden vanuit evenementen. Doordat de evenementen niet door konden gaan, zijn de inkomsten met 50% gedaald. Minder geld, uitgesteld wetenschappelijk onderzoek, minder snel een oplossing voor ALS. En de tijd tikt door. Tijd die een ALS-patiënt simpelweg niet heeft. Om deze reden besloten wij om door te zetten met onze actie ‘We duiken er weer in’ en voor een aangepaste locatie in de Loosdrechtse plassen te kiezen. Op 29 augustus sprongen we er weer in, wederom een fantastische dag. Mede met jouw hulp haalden we 80.584 euro op. Een enorm bedrag voor de Stichting ALS Nederland. Ook voor het komende jaar hebben we weer volop plannen!
 
2022 Op naar de top & We duiken er weer in
Zoals gezegd zetten we door; er moet een oplossing komen voor ALS. Voor het komende jaar hebben we zelfs twee acties gepland staan. Op 9 juni gaan we de uitdaging aan tijdens Tour du ALS door de Mont Ventoux op te fietsen, wandelen of rennen. Wil je met ons team mee klimmen naar de top? Dat kan! Wat we van jou vragen als tegenprestatie is ons te helpen zoveel mogelijk donaties binnen te halen voor Stichting ALS Nederland. We beloven je dat je dit geweldige evenement en deze unieke ervaring niet snel zult vergeten! Aanmelden óf doneren kan direct via https://bit.ly/ALS_teamNWB
Wil je eerst meer informatie? Mail je vraag naar marketing@nationalewaarborg.nl
 
De tweede actie is opnieuw ‘We duiken er weer in’, momenteel zijn we nog druk bezig om dit plan definitief uit te rollen. Ook dit jaar willen we weer die twee kilometer zwemmen. Klein tipje van de sluier: we zwemmen vanaf de Wijde Blik in de Loosdrechtse plassen, waarschijnlijk in het laatste weekend van augustus. We houden je op de hoogte!

Het team van Nationale Waarborg
Ons team is in het afgelopen jaar uitgebreid met vier dames. Hilone en Annabel op acceptatie, Monique voor accountmanagement binnendienst en Marianne voor marketing & communicatie. Achter de schermen zijn we bezig met nieuwe foto’s, houd hiervoor onze website en social media kanalen in de gaten. In het komende jaar gaan we wat uitgebreider in op het voorstellen van het team en zal het hele team aan het woord komen.
 
Voor de komende dagen wensen wij voor iedereen hele fijne feestdagen en een mooi, gezond, maar ook ondernemend 2022.